straatgevel tuingevel afwisseling met architect Homan tuingevel aanzichten standaard plattegrond situatie
straatgevel

Floriande / Hoofddorp

Bij de opzet van de wijk Sportdorp in Floriande wordt een tuinstedelijke sfeer nagestreefd.
Onze woningen zijn zowel aan de straat als aan de tuinzijde voorzien van luchtig uitgevoerde dakoverstekken, ondersteund door slanke stalen kolommen. Zo ontstaan veranda's langs de laan en beschutte terrassen aan de tuin.
 

Aan weerszijden van de groene straat zijn om en om geschakelde villa's gelegen van Homan/Osório Lobato Architecten en Galis Architektenburo.
De ontwerpen contrasteren qua kapinrichting en materiaalgebruik. Onze twee-onder-een-kapwoningen zijn bovendien ten opzichte van elkaar verschoven. Dit alles benadrukt het kleinschalige en gevarieerde karakter van de wijk. Ons ontwerp wordt gekenmerkt door dakoverstekken aan weerszijden. De stalen frames van de overdekte buitenruimtes – de veranda's – vormen een 'vakwerkconstructie' die het gehele huis omhult. De overdekte buitenruimtes lenen zich goed voor het maken van uitbouwen. De bewoners kunnen de woonkamer naar believen uitbreiden naar voor- en tuinzijde. Tevens kunnen ze een dakterras aan de voorzijde maken.
Het materiaalgebruik van de woningen is overwegend licht en informeel. De zijgevels vulden wij in met metselwerk en transparant gebeitste houten schroten. De straatgevel bestaat uit hout en metalen panelen, afgewerkt met felskanten.
 

opdrachtgever: Bouwfonds Wonen
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Frank Apotheker, Maarten 't Hart
gerealiseerd: 2003
aannemer: HSB Bouw Volendam
externe bureaus: constructies: Datema, Woudenberg