zijaanzicht constructieprincipe werken - voorzieningen - wonen Rotterdam doorsnede

Combinatietoren / Rotterdam

De Rijnmondtoren is een combinatiegebouw van wonen, werken en voorzieningen, gesitueerd aan de Maas. De toren doet met zijn constructie van geknikte hoekstaanders en dwarskoppelingen denken aan kranen en drijvende bokken. Bovenin doorsnijdt een transparante staalconstructie, een 'kraanarm', het gebouw. Hierin is het panoramaterras van het restaurant opgenomen.
 

Het bijna 200 m hoge gebouw brengt overdag en 's avonds leven in de directe omgeving door de combinatie van een groot aantal voorzieningen. Op het maaiveld, in een half verzonken plint, zijn winkels opgenomen. Het dak hiervan fungeert als openbaar entreeplein. Een sleuf in de plint brengt licht in de winkelvoorzieningen en voorziet in een beschutte route naar de entreehal. De kantoorfuncties zijn geconcentreerd in het onderste deel. De concave vorm van de hoektorens vergroot het uitzicht.
In de middenzone van het gebouw bevinden zich recreatie- en conferentie-voorzieningen. In het hoogste deel zijn woningen en horeca gelegen. De panorama-woonvertrekken op de hoeken bieden een weids zicht over stad en rivier. In de terugliggende zone tussen de hoektorens zijn lange horizontale galerijen opgespannen. Hier bevinden zich de buitenruimtes van de woningen, die met schuifbare glazen schermen ook als serre kunnen fungeren. Door de kolommenstructuur van de draagconstructie is ook een indeling met lofts mogelijk.
De toren ontleent zijn stabiliteit aan een combinatie van betonnen kernen met outriggers. De jukken t.p.v. een aantal constructief uitgevoerde woningscheidende wanden vormen een koppeling tussen de stabiliteitskolommen in de gevel en de massieve kernen. De relatief lichte constructie maakt het slanke en transparante uiterlijk van de toren mogelijk en levert een wezenlijke materiaalbesparing op.
 

ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Han-Willem Visscher, Tom Hage, Frank Apotheker
gerealiseerd: niet gerealiseerd
externe bureaus: D3BN, Remco Wiltjer