villa villa laanwoningen laanwoningen laanwoningen patiowoningen 2-onder1-kapwoningen gevel patiowoningen situatie 3 woningtypes situatie
villa

Stadshagen / Zwolle

De Rietkraag is opgedeeld in drie hoofdonderdelen: de randen, het binnengebied en de Strip. De onderdelen zijn herkenbaar aan drie verschillende kleuren voor het gevelmetselwerk: donkerpaars, rood en lichtgeel. Hierdoor ontstaat er een samenhang tussen de sterk verschillende plannen. De 43 woningen van de Rietkraag, zijn een deel van het Zwolse Stadshagen.
 

Aan de buitenzijde van het gebied liggen 6 twee-onder-een-kapwoningen en aan de andere zijde 7 vrijstaande villa’s. Beide woningtypen zijn uitgevoerd in een versie met een langsgeplaatste en een dwarsgeplaatste trap. De smalle zijbeuk draait daarbij per type mee, waardoor een wisselend straatbeeld ontstaat en voor de hand liggende spiegelsymmetrie wordt vermeden. Aan de rand van 'de Rietkraag' bevinden zich 24 laanwoningen. De laanwoningen zijn ontwikkeld als woonwerk woning met uitbreidingsmogelijkheden in de smallere zijbeuk. Hier kan een achterkamer en een extra verdieping worden gerealiseerd. De begane grond en de voortuin zijn iets opgetild, waardoor het uitzicht over de laan wordt verruimd. De voortuin wordt met een tuinmuur met plantenbak gescheiden van het openbare gebied. Op de dakverdieping bevindt zich een deels overdekt inpandig terras. Centraal in het gebied, direct grenzend aan een pad, liggen zes patiowoningen verscholen achter een kademuur. De zeer ruime woningen kunnen nog worden uitgebreid met een dakverdieping.
 

opdrachtgever: Bouwfonds MAB Ontwikkeling BV
ontwerp: Han-Willem Visscher
medewerkers: Maarten 't Hart, Ibrahim Kaya, Richard Smits
gerealiseerd: 2004
aannemer: Moes Bouwbedrijf
externe bureaus: constructeur Alferink- van Schieveen, EPC Epos,
  bouwfysica Adviesburo Nieman