leisteen overgangsmateriaal metselwerk poort vanuit hof straatbeeld poortwoningen tuingevel maquette met hoven straatgevels kopgevels plattegrond poortwoning
leisteen

Vathorst hofwoningen / Amersfoort

Door de gelaagde opbouw en de contrasten in materiaal en schaal ontstaan in het straatbeeld en in de hoven allerlei verrassende combinaties.
Het toegepaste materiaal bestaat uit ruw boers metselwerk, vlak donker metselwerk en natuursteen leien. De tussenbeuken bij de poortwoningen, schuren en carports zijn van hout.
 

De woningen zijn gelegen tussen een ontsluitingsstraat en een langgerekte houtwal langs een droge greppel. Door middel van groene hoven of erven worden steeds vier woningen, twee 'poortwoningen' voor en 'twee rietwoningen' achter, ontsloten. De informele ordening van de hoven geeft een landelijke sfeer als van erven met schuren en bijgebouwen. Door de gelaagde opbouw en de contrasten in materiaal en schaal ontstaan in het straatbeeld en in de hoven allerlei verrassende combinaties. Het toegepaste materiaal bestaat uit ruw boers metselwerk, vlak donker metselwerk en natuursteen leien. De tussenbeuken bij de poortwoningen, schuren en carports zijn van hout.
 

opdrachtgever: Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Maarten 't Hart, Peter Backer, Tom Hage
gerealiseerd: 2003
aannemer: Heijmans Bouw Amersfoort
externe bureaus: Konstruktieburo Krabbendam-Boerkoel, Soest