buitengevels houten gevels binnenhof eiland profielen situatie hofgevel terraswoningen watergevel terraswoningen kopgevel - steiger terraswoning plattegronden tuinwoning plattegronden uitbreidingsopties
buitengevels

Het Zand / Utrecht, Leidsche Rijn

Naar aanleiding van een besloten prijsvraag realiseerden wij 3 eilanden met 90 woningen. De buitenkant van het eiland is robuust en krachtig, de vier markante 3-laagse hoekwoningen versterken het totaalbeeld van een volume dat uit het water oprijst. Daartegenover staat de zachte besloten binnenkant van het eiland.
 

De knik in de gevelwand en het aflopende dak met dakoverstek versterken het gevoel van beslotenheid aan de binnenzijde. De woningen hebben aan de hofzijde houten puien in zachte transparante tinten bruin. Het dakoverstek rust op kolommen en geeft beschutting aan de hieronder gelegen balkons en veranda's. De woningen zijn zodanig ontworpen dat ze diverse indeling- en uitbreidingsmogelijkheden hebben. Heggen markeren de voortuinen en de geknikt aangelegde parkeervakken, op de groene tussenliggende gebieden zijn bomen geplaatst. Het toegepaste bekledingsmateriaal aan de buitenzijde van de 3-laagse hoekwoningen loopt over in de kademuur aan hof- en waterzijde. Het grenst het gebied af van het water, dat zich aan de uiteinden van het eiland verbreedt. Een brug verbindt het eiland met de ontsluitingsweg en een gemeenschappelijk steigertje aan de andere zijde vormt het eindpunt.
 

opdrachtgever: Rabo Bouwfonds Development
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Maarten 't Hart, Tom Hage
aannemer: Moes Bouwbedrijf West
externe bureaus: Bouwkostenbureau Ten Have, Adviesburo Buizer
  Adviesburo Nieman, Earth Energie Advies