straatgevel - Haagse erker detail tuingevel tuingevel detail kopgevel interieur woonkamer doorsnede kopgevel - ontsluiting parkeergarage plattegrond
straatgevel - Haagse erker

Dovenetelweg / Den Haag

Naar aanleiding van een besloten prijsvraag realiseerden wij 14 grote herenhuizen in een mooie buurt bij Kijkduin. Dit project wordt gekenmerkt door een metselwerkarchitectuur met veel aandacht voor geleding en detaillering. Vereist was het parkeren op te lossen op eigen terrein. De halfverzonken parkeerkelder leverde interessante ruimtelijke oplossingen op.
 

Aan de voorzijde buigt de gevelwand met een kleine knik mee met de bestaande straat. Voorzien van uitkragende dakrand, afgescheiden voortuinen en erkers voegen de woningen zich in het karakter van de buurt Metselwerkpenanten wisselen af met verticaal gelede slanke puien. Een erker, omkaderd door een slank stalen profiel, accentueert de entree. Het bestaande pad naar het Daltonplantsoen is benut voor het ontsluiten van een inpandige half in de grond verzonken parkeerstraat, waaraan afsluitbare dubbele garages / bergingen zijn gelegen. Deze garages maken deel uit van de woningen. De op de zon gelegen tuinzijde van de woningen grenst aan het Daltonplantsoen. Op de half verzonken parkeerkelder is een zeer ruim terras aangelegd. Door zijn verhoogde ligging ontstaat een goed zicht op het park, maar ook een zekere distantie. De lichte zonnige woningen zijn op veel manieren in te delen. Er is gebruik gemaakt van passieve zonne-energie door grote glasvlakken op het zuiden op te nemen. Door de hoge woonruimte valt het licht diep de woning in. Het trappenhuis is voorzien van een ruim daklicht. Hierin zijn foto-voltaische zonnecellen opgenomen, die iets uit elkaar zijn geplaatst. Hierdoor wordt het daglicht op een diffuse wijze doorgelaten. De zonne-energie wordt via een converter omgezet naar elektrische energie en doorgegeven aan het net.
 

opdrachtgever: Lithos Bouw & Ontwikkeling
ontwerp: Babet Galis, Han-Willem Visscher
gerealiseerd: 2003
aannemer: Lithos Bouw, Amersfoort
externe bureaus: JVZ Ingenieursbureau