appartementenblok appartementenblok situatie met op de voorgrond blok 29 gevelaanzicht begane grond, 1e en 2e verdieping appartement en maisonette appartement en maisonette appartement en maisonette

IJburg, Blok 29 / Amsterdam

Haveneiland bestaat uit een grid van lange brede straten dat grootschalige bouwblokken ontsluit. Interessant bij blok 29 is het contrast tussen de langgerekte gevels aan de gridstraten en de kleinschalige binnenwereld van straatjes en hoven. In ons aandeel combineerden we stoer metselwerk met luchtig staalwerk en grote verticale puien.
 

In de buitenschil van blok 29, aan de lange gevelwanden van de 'gridstraten' IJburglaan en de Maria Austriastraat, ontwierpen wij 2 complexen met daarin 24 appartementen, 31 woningen en ca 1.000 m2 bedrijfsruimte. De architectuur laat zich kenmerken door grote verticale puien en metselwerkschijven. Aan de IJburglaan zorgt het appartementengebouw voor een accent in de bouwhoogte van het blok. Hier is ook een poort opgenomen naar de achtergelegen Sem Presserhof. Aan de Maria Austriastraat zijn 3- en 4-laagse eengezinswoningen gerealiseerd. Hier is over 2 lagen een glazen paneel aangebracht voor de gevel. Het paneel is 'opgespannen' tussen de horizontale stalen profielen en de Franse balkons; de weerspiegelingen brengen lucht in het straatbeeld. Met de zware gesloten hoekpenanten wordt de massiviteit van het metselwerk benadrukt naast de lichtheid van het staal en de glaspanelen. De Franse balkons zijn bij alle woningtypes toegepast en openen de woonruimtes naar de straat.
Het stedenbouwkundig plan van blok 29 is van coördinerend architect Tangram. Drie architectenbureaus hebben het plan verder uitgewerkt, naast ons bureau tevens Tangram en Van Herk & De Kleijn uit Amsterdam.
 

opdrachtgever: Waterstad 3, Amsterdam
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Maarten 't Hart, Richard Smits
gerealiseerd: 2006