De Blaauwe Haan / Gouda 35 parkwoningen

Na een lange geschiedenis van Kaasbedrijvigheid is een groot terrein vrijgekomen in Gouda. Dit is de locatie van ons woningbouwplan ‘De Blaauwe Haan’ bestaande uit 35 grondgebonden woningen en 24 appartementen. In het plan zoeken wij aansluiting bij de naastgelegen parkengordel en bij de karakteristiek van het wonen rondom groen.
 

Parkwoningen
De grondgebonden woningen vormen een continu ensemble rondom het park. Zij verkrijgen een levendigheid door variatie in ritmiek, geleding en kleur. Zo wordt het ensemble opgebouwd uit rijwoningen vanaf de Kattensingel, overgaand in blokjes van 2 of 3, terwijl in de ZW hoek een viertal vrijstaande woningen is opgenomen.
Doorgaande horizontale dakluifels benadrukken de eenheid van het ensemble en verbinden de grote verticale vensters naar het park. Veel puien zijn uitgevoerd als Franse balkons. 
De (half) vrijstaande woningen worden grotendeels uitgevoerd in dezelfde architectuur als de rijwoningen. Deze (half) vrijstaande woningen worden gekenmerkt door hoekramen op de 2e verdieping.
De parkwoningen krijgen hun entrees aan het park. Het parkeren wordt grotendeels opgelost aan de achterzijde van het ensemble, buiten het park. De woning in het centrum van het park, in de zichtlijn van de doorgang naar het belendende Van Bergen IJzendoornpark vormt een bijzonder accent.
De woning presenteert zich met een langsgevel naar het park en is voorzien van een hoge buitenkamer in het bouwvolume.  Een variatie in kleur ontstaat door de toepassing van 3 baksteen sorteringen. Stenen verwant in nuance en textuur, met een rode tint die in alle soorten voorkomt.
 

opdrachtgever: SenS Real Estate
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Jurgen van Wijngaarden
gerealiseerd: in voorbereiding
aannemer: Van Wijnen Stolwijk
externe bureaus: Lindeloof Tuin- en Landschapsarchitecten B.V.
  LMV bouw+kundig adviesbureau, EPos Energie-Prestatie Advies