24 appartementen Gevel aan singel Galerijgevel aan park Situatie Gevel Kattensingel en plg 1e verdieping
24 appartementen

De Blaauwe Haan / Gouda 24 appartementen

Na een lange geschiedenis van Kaasbedrijvigheid is een groot terrein vrijgekomen achter de Kattensingel in Gouda. Dit is de locatie van ons woningbouwplan ‘De Blaauwe Haan’ bestaand uit 24 appartementen en 35 grondgebonden woningen.

In het plan zoeken wij aansluiting bij de naastgelegen parkengordel en bij de karakteristiek van het wonen rondom groen.

De appartementen langs de Kattensingel hebben uitzicht op de binnenstad  en zijn gelegen aan het groene hof. De locatie ligt op de schaalovergang tussen een historische gevelwand en nieuwere gestapelde bouw.

We streven ernaar het nieuwe, langgerekte appartementengebouw in te voegen door het te geleden, en het tegelijkertijd  een eenheid te laten zijn.

Veel onderdelen van het gebouw worden ingezet om geleding te versterken. Een in metselwerk uitgevoerde kroonlijst benadrukt de eenheid van het gebouw.

Verticale geleding van puien en penanten, hoge sleuven van balkons die op 2 plaatsen de kroonlijst doorbreken, de hoge centrale toegangspoort naar het park en de hoge pui naar de entreehal.

Balkons worden grotendeels terugliggend uitgevoerd en bekleed met metselwerk. Bijzondere accenten ontstaan door uitkragende betonnen balkons rondom de toegangspoort en bij de beëindiging van het gebouw aan de hoge zijde.

De galerijgevel aan het park heeft een eigen karakteristiek en schaal. Tegelijkertijd zoekt deze gevel aansluiting bij  het ensemble parkwoningen door het overnemen van elementen als de voortuinen met hagen, houten frames met begroeiing, dezelfde tinten metselwerk.

‘De Blaauwe Haan’ is de naam van het historische kaaspakhuis aan de Kattensingel dat 2e helft vorige eeuw plaats heeft moeten maken voor een modern bedrijfspand.  

De sculptuur van de Blauwe Haan is nog aanwezig en zal geplaatst worden bij de centrale poort naar het park.

opdrachtgever: SenS Real Estate
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Jurgen van Wijngaarden
gerealiseerd: in voorbereiding
aannemer: Van Wijnen Stolwijk
externe bureaus: Lindeloof Tuin- en Landschapsarchitecten B.V.
  LMV bouw+kundig adviesbureau, EPos Energie-Prestatie Advies