maquette maquette nieuw plattegrond grote zaal en melkglazen toren koffieruimte en kleine zaal grote zaal met daklicht
maquette

Teylersmuseum / Haarlem / prijsvraag

Vanuit het oudste museum van Nederland maakt de bezoeker een tuinwandeling langs de nieuwe zalen. Een beglaasd en overdekt pad biedt zicht op het gebouw. Het monumentale gebouw wordt zelf een museumstuk. De nauwe aansluiting op de entreehal wordt een ellipsvormige toren van glas. Hoog in de lucht hangt hier een prehistorisch vogelskelet.

Prijsvraag 169 inzendingen

Babet Galis 3e prijs

Juryverslag:
De opgave is uitgewerkt als een wandeling door de tuin met attracties onderweg. Hiermee is een begrijpelijke stellingname ten aanzien van de nieuwbouw met het bestaande museum op subtiele wijze ontlopen. De ontwerper reageert onbevangen op de vraag hoe je kunt omgaan met de structuur van het huidige gebouw. Het plan omvat een verzameling aardige elementen, als rustpunt in de route, een route die zich aanpast aan de omstandigheden: axiaal waar ze aansluit op de formele architectuur van het huidige museum, slingerend waar de nadruk ligt op het slenteren door de tuin. De moeizame verbinding met de Rotonde bij de entree wordt actief benut. De smalle gleuf is gigantisch hoog gemaakt. Hierdoor ontstaat een nieuw knooppunt dat in de maquette oogt als een bijou. De zaal voor wisselexposities is mooi en ligt goed op zijn plaats, op voldoende afstand van het oude gebouw. Het tussengebied is zorgvuldig ingericht. De verbinding met het oude gebouw is ondergeschikt. De ligging aan de nieuwe route wordt benadrukt.

opdrachtgever: Teylers Museum
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Tom Hage
gerealiseerd: prijsvraag 1990