Hoge Rug openingen in Veemgebouw schets doorsnede toren bazaar panorama posities toren presentatiepaneel
Hoge Rug

Strijp S / Eindhoven

In opdracht voor de Stichting Trudo gaven wij onze visie op de herontwikkeling van het gebied Strijp S. Het donkere 'Veemgebouw' wordt geopend door lichtsleuven in de gevel en het uitnemen van massa binnenin het gebouw. In het hart van de Driehoek, de 'Bazaar', plaatsten we een toren met atrium, van waaruit de lijnen van de driehoek zich als een echo herhalen.

De Driehoek vormt het centrum van Strijp S en zal ook gaan functioneren als een echt centrum. Aan de bestaande stoere schaal voegen we contrasterende bebouwing toe in een kleinere schaal: onverwachte invoegingen, doorsnijdingen en aanvullingen. Ze maken het gebied interessant om in rond te dwalen.
Op de 'Hoge Rug' is een dakpark met zicht op de skyline van Eindhoven. De hoektorens vormen de sokkels voor de dakpaviljoens of voor bijzonder woningen / bedrijven. De dunne lijnen van de rvs balkons accentueren de massaliteit.
Om uitzicht mogelijk te maken vanuit het 'Veemgebouw' worden brede raamsleuven en kleine kijkgaten uit de gevel gesneden. De raamsleuven bestaan uit grote glasplaten die voor het metselwerk en de betonvloeren langslopen. Er ontstaat een eigen patroon van nieuwe toevoegingen op het verweerde gebouw, dat toch herkenbaar blijft. Door het Veemgebouw 'uit te hollen' kan licht toetreden en ontstaan bruikbare maten voor loftwoningen en werkruimten.
Onze toegevoegde hoogbouw in de driehoek houdt zich staande tussen de dominant aanwezige gebouwen en reageert hierop met een eigenzinnig ontwerp. Ruimtelijk levert deze een bijdrage aan de "Bazaar" - de opeenhoping van bedrijvigheid en voorzieningen in het midden van Strijp S. De woningen in de toren hebben terrassen op de zon en zicht op het atrium.

opdrachtgever: Stichting Trudo
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Geert-Jan Hokke, Richard Smits, Anneke Dukker