zijgevel hoge entree voorgevel oude situatie linker zijgevel voorgevel
zijgevel

Verbouwing pakhuis / Delft

In de binnenstad van Delft verbouwden wij een oud vervallen pakhuis tot een complex met kantoren en een ruimte voor het particuliere gereedschapsmuseum Mensert. In het ontwerp hebben wij deels ingespeeld op elementen die al aanwezig waren, deels hebben wij nieuwe elementen toegevoegd. Daglicht valt via een grote glazen overkapping naar binnen.

De vervallen bebouwing die wij voor vernieuwing aantroffen maakte indruk door zijn eenvoud en stoere massiviteit. Markant in het interieur waren de tot 1 meter dikke muren, de bijzondere constructies zoals de gietijzeren kolommen en de Philibert spanten in de grote kap.
Het links gelegen smallere pand is met twee verdiepingen verhoogd en voorzien van een kap. Hier zijn goed geoutilleerde kantoren ontstaan. Het trappenhuis, met grote glazen overkapping voor de daglichttoetreding, is voorzien van een lift. In de fraaie zaal met kruisgewelven en stalen trekstangen op de 1ste verdieping is de gereedschapscollectie ondergebracht.
Nieuwe elementen in het ontwerp zijn de over twee verdiepingen doorlopende smalle entree en het hoge raam met hijsbalk ten behoeve van het museum. Deze verticale elementen domineren de straatgevel. Voor de daglichttoetreding naar de kantoren was het noodzakelijk de gesloten wanden te voorzien van openingen. Daarom zijn de dichtgemetselde bogen weer uitgesneden. De houten betimmering tussen de bovenzijde van de gemetselde muren - hier begint het Philibert spant - en de goot is vertaald naar een band stijl- en regelwerk met smalle hoge ramen. In de zijgevel handhaafden we de inkassingen met natuursteen oplegstukken.

opdrachtgever: Aannemersbedrijf Gebr. Mensert BV
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Maarten 't Hart
gerealiseerd: 1993
aannemer: Aannemersbedrijf Gebr. Mensert BV