gevel gevel gevel gevelaanzichten plattegronden
gevel

Noordhove / Zoetermeer

In dubowijk 'de Boomgaard' hebben wij de 'serrewoningen' gerealiseerd. Hierbij is in de woningen die de zon aan de straat hebben, een grote ongeisoleerde serre opgenomen als centrale entreehal over twee lagen. De serre heeft veel gebruiksmogelijkheden, terwijl het zonlicht diep in de woning doordringt en zo passieve energie levert. Zonneboilers en PV-cellen leveren actieve energie.

De 14 woningen aan het Goudreinethof hebben de straat op het zuiden. Hier zijn serres opgenomen als een overgangsruimte tussen binnen en buiten. De woonruimten langs deze 2 lagen hoge entreehal zijn hiermee verbonden middels grote glaspuien. Zo ontstaat een grote openheid binnen de woning en naar buiten toe, terwijl er energetisch gezien sprake is van een compacte woning.
De glazen ruimtes verlenen een luchtigheid en ritmiek aan het straatbeeld. Onder de serre is de garage gelegen, deze beide ongeïsoleerde ruimten fungeren samen als buffer voor het buitenklimaat. De serre, met zijn glaskap, brengt het licht diep in de woning. De houten vloer sluit aan op de houten veranda.
Doordat de serre de functie van het tochthalletje overneemt en het toilet is opgenomen in het souterrain, ontstaat een woonruimte over het gehele grondvlak van de woning.
De hoge woonruimte aan de tuin krijgt zijn daglicht van 2 zijden. Het souterrain waarin een woonkeuken is opgenomen, is met een trap over de volle breedte verbonden met deze tuinkamer. De ruime veranda, opgetild boven de voortuin, zorgt voor een beschut zonneterras aan de woonkamer met uitzicht over de openbare straat. Op het dak geplaatste PV-zonnecellen en zonneboilers leveren actieve zonne-energie.

opdrachtgever: Eurowoningen
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Maarten 't Hart, Frank Apotheker
gerealiseerd: najaar 2001
aannemer: Gebr. Blokland, Hardinxveld-Giessendam