ring voor kantoren centrale opening voor daglicht meer openheid aan straatzijde extra ramen voor daglicht en uitzicht foto bestaande koepelkerk situatie doorsnede met toegevoegde ring niveau 0: geel=daglicht en uitzicht niveau 1: geel=daglicht en uitzicht
ring voor kantoren

transformatie Pastoor van Arskerk / Delft

De kerk (stijl Delftse School) dateert uit de 50-jaren en is ontworpen door J.H. Froger. Het gebouw kan na transformatie een aantal elegante kantoren huisvesten. De koepel wordt voorzien van een centrale opening waardoor volop daglicht kan toetreden: er ontstaat een prettig atrium. We creëerden een extra niveau en daarmee meer ruimte voor de 'schillen' met kantoorruimtes.

De zuiver ronde koepelkerk, uit deze bouwperiode vrij zeldzaam, is in 2009 tot naoorlogs gemeentemonument verklaard. De betonnen koepel steunt af op betonnen portalen, bovenin de wanden zijn glas in loodramen. Het is een sober gebouw, het interieur is donker. In de woonomgeving toont het groot en gesloten. De metselwerk wanden hebben kleine raampjes op een hoogte van 3 meter. De kerk heeft een entreehof en een mooie tuin aan de achterzijde.
De transformatie laat de ruimtelijke kwaliteiten intact, maar geeft het gebouw een meer open en toegankelijk karakter. De metselwerkwand wordt voorzien van smalle verticale ramen, die het karakter van de doorgaande metselwerk wand intact laat, maar daglicht en uitzicht mogelijk maken. Hier wordt aan de buitenzijde een schil van kantoorruimtes opgenomen. Een brede open zone, grenzend aan het atrium kan worden voorzien van grote tafels en zitjes. Daglicht valt door het centrale gat bovenin de koepel. De glas in lood ramen blijven gehandhaafd: de zon tovert kleurige plekken op de grond.

opdrachtgever: Jurriëns Vastgoed
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Jurgen van Wijngaarden