herfst 2014 herfst 2014 herfst 2014 herfst 2014 herfst 2014 wand langs park overgang woningen - appartementen appartementen boven Albert Hein maquette plattegrond - doorsnede aanzicht
herfst 2014

Park Sonswijck / Arnhem

In samenwerking met de bureaus Van Ede (Arnhem) en UN Studio (Amsterdam) is het plan 'Sonswijck' gerealiseerd. Ons bureau heeft 2 blokken met woningen ontworpen, mooi gelegen aan het park en aansluitend een hoekblok met supermarkt, winkels, appartementen. Hieronder zijn 2 lagen ondergronds parkeren gerealiseerd.

Bepalend voor het gevelbeeld van de parkwoningen is het ruime dakoverstek en de hoge verticale schermen en panelen. Hierdoor ontstaat een beschut terras, gelegen op de middag- en avondzon. Kijk je van binnen naar buiten dan wordt het uitzicht naar het park ingekaderd en ervaar je dieptewerking. De beschutting is ook gewenst in verband met de naburige hoogbouw. De plastiek van dakoverstek, panelen en metselwerk in ruwe donkere steen wordt doorgezet in het appartementencomplex. Aan de Lawick van Pabststraat, boven de ingang van de supermarkt (4.000 m2), kraagt het terras uit en vormt een entreeluifel. De daklijst loopt door boven de onderbreking in het bouwvolume. De verticale lijnen in de gevels van de parkwoningen herhalen zich in de gevelhoge stalen raamwerken aan het appartementencomplex. Op de bouwlocatie bevond zich een prachtige oude beuk. De boom is opgenomen in ons plan en we ontwierpen hieromheen een besloten binnentuin. De appartementen hebben schuifpuien, die toegang geven tot daktuin of galerij. Ze versterken de sfeer van een besloten hof. Via een afsluitbare trap is er een achteruitgang naar het park.

opdrachtgever: ABC Hazeleger
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Maarten 't Hart, Tom Hage
gerealiseerd: 1997
aannemer: ABC Bouwmanagement
externe bureaus: stedenbouwkundige: CH & Partners
  beeldend kunstenaar Wim Korvinus
fotografie: Addy de Boer (1t/m5, 2014)