loftgebouw en appartementenhotel gevelaanzicht gevel appartementenhotel loftgebouw gevel loftgebouw uitkragend loftgebouw uitkragend loftgebouw grenzend aan Van Gendthallen en INIT plattegrond plattegrond
loftgebouw en appartementenhotel

Oostenburgereiland / Amsterdam

Het complex bestaat uit een hoge metselwerkplint met daarop een appartementenhotel en een woon/werk loftgebouw. Plint en appartementenhotel vormen één geheel in geleding en materiaal. In contrast hiermee is het loftgebouw opgetrokken uit glas en staal. Het kraagt ver uit richting het water. Het complex ademt de sfeer van de industriële omgeving.

Voor het braakliggende oude Storkterrein op Oostenburgereiland maakten wij een ontwerp voor een complex met appartementenhotel, woonwerklofts en bedrijfsruimten. De locatie ligt aan een brede kade naast het INIT en de van Gendt hallen. Het terrein is erg vervuild en mag niet op de schop. Om die reden is het parkeren bovengronds in het hart van de plint ondergebracht. De buitenschil van de plint biedt onderdak aan bedrijven waaronder horeca, met terras aan de kade. Bovenop de plintlaag is aan de zuidwest kant het appartementengebouw ontworpen. De gevel is gelaagd: verzonken in de metselwerkpenanten liggen de Franse balkons, verticaal verbonden door houten latten; een zacht accent in het robuuste metselwerk. Het lijnenspel komt in evenwicht door de horizontale stalen profielen die voor de gevel langslopen. Ze vormen tevens een verbinding met het loftgebouw.
De royale woonwerklofts bevinden zich aan de andere zijde van het carré. Het luchtig ogende stalen volume steekt ver uit over de kade. Aan patiozijde bevinden zich doorgaande loggia's met entreezone, waarin evenwijdig aan de gevel de trappen zijn geplaatst. Een lift voert naar het midden van de loft; de liftdeur is tevens voordeur.
Het gebied tussen de bouwvolumes biedt verder ruimte aan een fitnesscentrum. Dak en patio zijn ingericht als afgeschermde, vrij toegankelijke daktuinen met uitzicht over kade en water.

opdrachtgever: Introvast / Heijmans Vastgoed
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Richard Smits
gerealiseerd: niet gerealiseerd