vrijstaande villa voortuin laanwoning PV cellen op dak middenstraat vrijstaande villa doorsnede straatprofiel laanwoning - dubbelhoge entreehal situatie eiland
vrijstaande villa

Nieuwland Waterkwartier / Amersfoort

In plaats van de geplande 2-onder-1-dak woningen zijn de laanwoningen om milieuredenen aaneengesloten uitgevoerd. Een centrale dubbelhoge hal voorzien van daklicht levert passieve zonne-energie. De allure van de vrijstaande woning wordt vervangen door de allure van het royale en ruimtelijke interieur. PV-zonnecellen bedekken het gehele dak.

De 32 woningen aan weerszijden van de laan hebben gevelhoge puien en een 2.40 meter brede penant van metselwerk die de scheiding tussen de woningen markeert. Beiden puien ogen hetzelfde, maar door bij de invulling te variëren met vensterglas en geëmailleerd glas kon een gesloten noordgevel en een open zuidgevel worden gerealiseerd. Glas in binnenwanden zorgt ervoor dat het daglicht vanuit de hal de woonruimte kan binnendringen. De woningen met de woonkamer op het noorden hebben een groter daklicht. Aan de buitenzijde houden de luifels aan de zuidzijde de zon tegen. Dezelfde luifels zijn aan de noordzijde meer open uitgevoerd.
De uitkragende dakluifels bieden beschutting en samenhang. Ze zijn tevens een visueel tegenwicht voor de slanke verticale kolommen en stijlen. Heggen markeren de voortuinen, waardoor de laan een groen karakter heeft. Aan de achterzijde grenzen de woningen aan het water.
De laan is aan één  zijde opengehouden. Geflankeerd door 2 vrijstaande villa's leidt een brede trap hier naar het water. De andere 5 villa's liggen rond een pleintje aan de andere zijde van de laan.
Het plan is genomineerd voor de architectuurprijs van Amersfoort 2001.

opdrachtgever: Van Hoogevest Ontwikkeling
ontwerp: Babet Galis
gerealiseerd: 1998
aannemer: Van Hoogevest Bouw
externe bureaus: Konstruktieburo Krabbendam Boerkoel BV