De Producent, kaaspakhuis / Gouda

Transformatie van de leegstaande monumentale kaaspakhuizen van de Producent in Gouda. 
Studie in samenwerking met SENS real estate.

Een belangrijk onderdeel van ons onderzoek betreft de architectonische en ruimtelijke ingrepen in gevel en dak om het gewenste daglicht en uitzicht te creëren voor een toekomstige duurzame herontwikkeling.

De bijzondere constellatie van het tweeling-gebouw met zijn compacte vorm biedt interessante mogelijkheden voor een energiezuinig gebouw. Door de centrale sleuf tussen de pakhuizen in het midden te verbreden en te overkappen met glas, ontstaat een ruim atrium in het hart van het gebouw. Dit verhoogt aanzienlijk de energieprestatie van het complex. Passieve zonne-energie wordt in het atrium opgevangen.

De dragende metselwerk muren die ten behoeve van het atrium zijn verwijderd, worden vervangen door stalen kolommen die de bestaande houten dakspanten dragen. Deze kolommen zijn echter verder uit elkaar geplaatst, waardoor de spanten worden omgevormd tot uitkragende liggers. Deze dakspanten zijn  als monumentaal onderdeel van het gebouw goed zichtbaar onder de glaskap van het atrium.

Ruimtelijk is interessant de ervaring van het contrast tussen de smalle sleuf en het ruime atrium. 

Bij de voorstellen om de gevel te openen, proberen we door het toevoegen van een regelmatig patroon van verticale raamsleuven over de hoogte van 2 verdiepingen, het rigide karakter van de gevel overeind te houden. Door het plaatsen van tussenstijlen in de nieuwe ramen ontstaat een smalle maat die aansluit met de maat van de huidige ramen. Zo ontstaat een ritme van oude en nieuwe ramen, in een geleding die bij de schaal van het krachtige gebouw past.

 

opdrachtgever: de Producent Gouda
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Jurgen van Wijngaarden
externe bureaus: SENS real estate, Abdel Salemi