station aan Teilingerstraat, naast Technikon de gebogen ruimtes onder het spoor hofbogen tussen Technikon en station Bergweg stijgpunten bij stedenbouwkundige dwarsassen locatie station tussen Technikon en Zoho station gelegen aan Teilingerstraat diagonale zichtlijnen door terraswoningen glazen lift en trappenhuis ontsluiten dek Hofbogen en woningen glazen plantenkas met portalen bovenleiding eerste follie, glazen plantenkas zijaanzicht terraswoningen follies maken groene, architecturale promenade
station aan Teilingerstraat, naast Technikon

Hofbogen / Rotterdam

De algemene visie van het groene wandellint op de Hofbogen is al lange tijd aansprekend. Nu zoeken we naar mogelijkheden het dak daadwerkelijk toegankelijk te maken.

Continuïteit van het groene lint blijft uitgangspunt, ruimtelijke beleving en programma langs wandelroute door verspreide kleine paviljoens en follies, opgetild boven of geplooid om het smalle wandelpad.Ontsluiting van het groene dak door gecombineerde stijgpunten naar dak /nieuwbouw op Hofbogen is een interessante optie die wij constructief en ruimtelijk hebben onderzocht. Deze ‘stations’ bij kruisingen met stedenbouwkundige hoofdassen leveren een bijzonder woonprogramma, opgetild boven Hofbogen en stad. Een ruimtelijke sensatie van diagonale zichtlijnen langs de hangende tuinen van het verticale park. De groene, architecturale promenade langs de follies kan pas tot bloei komen als het dak openbaar toegankelijk  is.

 

In het constructieve ontwerp van constructeur Remko Wiltjer wordt de verticale belasting van de nieuwe bebouwing volledig opgenomen door de bestaande constructie en fundering van de Hofbogen. Horizontale stabiliteit wordt opgenomen door toegevoegde constructies met nieuwe fundering ten behoeve van trappenhuizen. Veel constructieve informatie is verkregen bij het constructieve afstudeerproject van Edward Heukers bij IMd raadgevende ingenieurs.

 

ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Jurgen van Wijngaarden
externe bureaus: constructeur Remko Wiltjer IMd Raadgevende Ingenieurs