school (woningen) hoekraam detail sportzaal straatgevel sportzaal vanuit centrale hal zicht vanuit centrale hal  naar patio de ruime entree patio school begane grond sportzaal - school verdieping school
school (woningen)

Gymlokaal met school / Woerden

De school is geordend rond de patio en ontvangt veel daglicht. Op de begane grond zijn de lokalen verbonden door een omloop waar ook leerlingen kunnen werken. De 6 lokalen kunnen worden omgebouwd tot 3 ruime woningen, gelegen aan de groene rand van de woonwijk. De trap in de hoge entreehal, het sanitair en de constructieve wanden zijn al aanwezig in de schoolfase.

De hoge transparante entreehal wordt ontsloten vanaf het schoolplein. Deze is centraal geplaatst en geeft toegang tot de school en het gymlokaal. Vanuit de entreehal is er direct zicht op de gymzaal en de patio. Door het gemeenschappelijk gebruik van een entreehal met forse maten ontstaat een ruimte die extra mogelijkheden biedt voor de school. Grotere groepen hebben gemakkelijk toegang, er kan een koffiezitje worden gemaakt, er is ruimte naast het klaslokaal om bij slechter weer binnen te verblijven enz.. Ook is er vanuit de hal zicht op het gymnastieklokaal, dit levert een verrijking op van de directe omgeving binnen de anders zo beperkte school. De toepassing van diffuse glazen panelen, vooral in de staatgevel van het gymnastieklokaal, geeft een licht en open karakter aan het gebouw. Door de combinatie van voorzieningen is er een winst voor beide functies. De architectuur van zowel de gymnastiekzaal als de schoolwoningen wordt gekenmerkt door een rustige opbouw van vlakken, verbonden door een horizontale dakluifel. De schoolwoningen zijn echter kleinschaliger en kennen een grotere individualiteit. Zij hebben een verticale geleding terwijl het gymnastieklokaal overwegend horizontaal is opgebouwd. Het interieur is ruim en ruimtelijk door de doorkijken naar het gymnastieklokaal en de patio.

opdrachtgever: gemeente Woerden
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Maarten 't Hart, Frank Apotheker
gerealiseerd: 2002
aannemer: Kastelein Bouw- en Aannemingsbedrijf BV
externe bureaus: CIHR Adviezen BV