vogelvlucht aanzicht doorsnede plattegrond

Paradijssel / Capelle a/d IJssel

In een vloeiende lijn volgen de 60 dijkwoningen het dijklichaam langs de IJssel. Omdat het dijkoppervlak niet mag worden beplant waren er geen tuinen mogelijk. Ter compensatie zijn daktuinen toegepast. Een luifel over de gehele lengte van het lint vergroot het ruimtelijk volume, waardoor de woningen boven de dijk 'uitkijken' en er niet door worden gedomineerd.

De woningen liggen gedeeltelijk op de steundijk. Dit zorgt voor een klein niveauverschil op de begane grond. Deze verspringing werkt door in de gehele woning. Daardoor heeft de woonruimte op de 1e verdieping 2 niveaus. Via een lage brede trap kom je op het verhoogde gedeelte en kijk je uit over het keukenblok. Een open trap leidt vervolgens naar de 2e verdieping waar zich de hoogste woonkamer bevindt. Via een loopbrugje bereik je uiteindelijk de buitentrap die naar het dakterras leidt. De vide over 2 verdiepingen geeft de woning een open karakter. De luifel boven de woningen verleent beschutting en vormt een ruimtelijke begrenzing van het bouwvolume.
Het slingerende lint van de 2 rijen woningen bepaalt door zijn vorm tevens de inrichting van de achterliggende woonblokken.
De luifel en glazen wand van de 2e verdieping vormen een 'venster' dat over de dijk uitkijkt. De doorgaande trappen bieden een krachtig lijnenspel. Aan de voorzijde van de woningen bevinden zich de entrees tot de inpandige parkeergarage.
Aan plan Paradijssel werkten tevens Architectuurstudio HH (Herman Herzberger) en Taneja Hartsuyker Architecten. De plannen werden steeds met hen afgestemd.

opdrachtgever: Eurowoningen
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Jo Edwards, Tom Hage, Maarten 't Hart, Han-Willem Visscher
gerealiseerd: 1999
aannemer: Hijbeek Projektontwikkeling BV, Zwijndrecht
externe bureaus: Bierhaus Konstrukteurs BV, Rotterdam