gemeenschappelijk dek artist impression vanuit Binnenschelde entreegevel aan dek terrastoren zicht op Binnenschelde detail dek plattegrond begane grond en kelder plattegrond verdieping situatie
gemeenschappelijk dek

De Lagune / Bergen op Zoom

Het prachtige zicht op de omgeving met water en bossen was inspirerend en bepalend voor het ontwerp. Door uitsnijdingen in het basisvolume ontstonden extra buitenhoeken. Hier brachten we hoekramen aan. In combinatie met een versmalling van het bouwvolume ter zijde van de Binnenschelde creëerden wij zo voor alle appartementen zichtmogelijkheden op het water.

Het verticale karakter van het gebouw wordt gevormd door de contrasterende materialen in de gevel en door de ‘terrastorens’ op de hoeken. Door de plaatsing van de grote terrassen boven elkaar, nu eens in de ene richting, dan weer in de andere richting langs de woning ontstaat een ruimtelijk volume dat hecht verbonden is met het gebouw. Elk terras bestaat uit een beschut laag deel en een open hoge ruimte. Een smal hoog scherm van diffuus glas langs de balkons geeft beschutting en het gevoel van een buitenkamer. De verschillende verticale ‘schijven’ van het gebouw lijken opgespannen tussen de horizontale lijnen van de dakrand en de gemetselde plint en hebben hun eigen karakter zoals het genoemde diffuse glas, het heldere glas van de ramen, het zachte en warme hout en het ruwe en massieve metselwerk.
De woningen zijn georganiseerd rondom een compacte kern. Er is één trappenhuis met, boven elkaar, twee gescheiden trappen. Vanwege de forse maat van de constructieve overspanningen in de woningen zijn vele indelingsmogelijkheden aanwezig. De zgn loftvariant biedt grote vrijheid het interieur naar eigen inzicht vorm te geven. De noordelijk gelegen woningen, die over de gehele lengte van de woonkamer profiteren van het directe uitzicht over het water, ontvangen door de bijzondere uitkraging van de terrassen middag- en avondzon.

opdrachtgever: Rabo Vastgoed
ontwerp: Babet Galis, mmv Frank Apotheker
medewerkers: Maarten 't Hart, Frank Apotheker, Richard Smits
gerealiseerd: 2005
aannemer: BAM Woningbouw BV
externe bureaus: constr: adviesburo Buizer bv, kostendeskundige: BFB Zwolle
  installateur: K+ Adviesgroep bv