entree gevel noordgevel noordgevel centercourt ovalen gang interieur interieur aanzichten plattegrond situatie
entree gevel

Clubgebouw Delftse Tennisbond / Delft

Het clubgebouw van de Delftse Tennisbond toont een langgerekte hol gebogen hoofdlijn, een bolle tegenlijn en een staande boog erachter. Ze verwijzen naar de dynamische vloeiende lijnen van bal en tennisser tijdens het spel.
Vanaf de terrassen, beschut door het overstekende dak, is zicht op de tennisbanen.

Het doorlopende, holgebogen dakvlak overdekt alle ruimten en steekt meters uit boven een terras op het zuiden. Hier wordt het dakvlak gedragen door staaldraden die bevestigd zijn aan een verticale stalen parabool, waardoor deze ruimte vrij van kolommen kon blijven. Boven de gesloten vleugel steekt een bolgebogen dakgedeelte uit dat voor hoogteverschil zorgt en licht brengt in de kleedkamers en de ovale gang.
De halfronde uitbouw van glazen bouwstenen in het midden markeert de hoofdentree. Rechts bevinden zich de kleedkamers en de kantoren. Dit deel van het gebouw is introvert gehouden in tegenstelling tot de linkerzijde waar zich de kantine bevindt. Hier overheerst glas en licht. Het dakvlak is zo dun mogelijk gehouden en lijkt te zweven. Wij ontwierpen ook het interieur; we hielden de gesloten vleugel in overwegend lichte tinten. De kantine, met mooi zicht op de banen, heeft een houten bar en plafond. Het paviljoen is enigszins verhoogd aangelegd met aan weerszijden, langs de dichte gevels, een hellingbaan naar de entrees. De schuine lijnen hiervan corresponderen met de wijkende lijnen in de plattegrond van de beide vleugels. Door het paviljoen te midden van de banen te leggen en door het forse uitkragende dak worden paviljoen en tennisbanen visueel bij elkaar getrokken.

opdrachtgever: Delftse Tennisbond
ontwerp: Babet Galis
medewerkers: Maarten 't Hart, Johan Kousemaker
aannemer: Klinkenberg Bouw Vlaardingen
fotografie: Daria Scagliola